Sunday, July 8, 2012

Dvobojni ledeni krem

Nastavljamo sa osvezavajucim desertima.... danas dvoslojni krem sa ukusom cokolade i vanile.


Krem sam spremala u brzini izmedju pakovanja kofera za godisnji odmor i svih ostalih radnji koje predstoje duzem odsustvovanju od kuce i, kako to obicno biva, napravila sam par gresaka. U receptu cu ih sve ispraviti i potanko objasniti tako da vam olaksam pripremu ako, eventualno, odlucite da ga isprobate :)

Uzivajte u letu!!!
"Vidimo se" za mesec dana :)))


Dvobojni ledeni krem
(recept preuzet odavde)

Sastojci:
3 zumanca
150 g secera
1 bourbon vanili secer 
1 kasicica gustina
250 ml mleka
10 g zelatina
50 g rendane cokolade 
400 ml slatke pavlake


Priprema:
Pripremiti kalup u koji cete sipati krem - ako se odlucite za metalni kalup blago ga premazite uljem (dno i stranice) ili oblozite plasticnom folijom a ako koristite silikonski, podmazivanje odnosno oblaganje, nece biti potrebno.

Zelatin izmesati sa tri kasike hladne vode i ostaviti da nabubri.

Zumanca, secer, vanili secer i gustin lagano izmiksati tek toliko da se sastojci sjedine. Dodati mlako mleko, izmesati pa premestiti smesu na laganu vatru. Kuvati, povremeno mesajuci, dok ne prokuva. Ne treba dugo kuvati, cim "baci kljuc" gotovo! Skinuti s vatre, dodati zelatin i mesati dok se grudvice sasvim ne istope. Podeliti smesu na dva jednaka dela pa u jedan dodati rendanu cokoladu i izmesati da se cokolada istopi. Ostaviti obe smese da se ohlade.

Izmiksati 2 dl slatke pavlake tek toliko da pocne lagano da se zgusnjava. Dodati cokoladni deo sa zelatinom i jos kratko miksati, najmanjom brzinom miksera, da se dve kreme povezu (umesto miksanja, kreme mozete sjediniti i rucno). Sipati cokoladni deo u pripremljen kalup i staviti ga u zamrzivac na 10-ak minuta.

U medjuvremenu izmiksati ostatak slatke pavlake na isti nacin, dodati zuti deo pa izmesati da se smese sjedine. Sipati smesu na cokoladni deo koji je poceo da se steze pa vratiti kalup u zamrzivac preko noci, ili najmanje 12 sati.
Sutradan okrenuti krem na tacnu za sluzenje, po zelji posuti cokoladom u prahu ili ukrasiti slagom, ostaviti par minuta na sobnoj temperaturi a zatim seci i sluziti.

* Ako ste koristili silikonski kalup samo ga lagano odvojite od krema a ako ste koristili podmazan metalni kalup potopite ga na kratko u vrelu vodu (pazite da voda ne udje u kalup sa kremom) i zatim okrenite na tacnu. Ako je kalup bio oblozen folijom, okrenite ga na tacnu i samo lagano odvojite foliju.

Verzija za stampu


* Ako koristite mlecnu cokoladu 150 g secera ce biti sasvim dovoljno a ako se odlucite za gorku cokoladu slobodno povecajte kolicinu secera, narocito ako krem pripremate za ljubitelje sladjih deserata ;)


21 comments:

  1. Mislim da ću ovo isprobati jer izgleda baš kao sladoled :) Nadam se da će biti još ovakvih ledenih receptića :)

    ReplyDelete
  2. Savršen ljetni desert!
    i lijepe fotke.

    ReplyDelete
  3. Mislim da će mi ovakvi kremasti deserti biti omiljeni ovog ljeta, jako mi se sviđa ideja :)

    ReplyDelete
  4. Odlično izgleda, a sviđa mi se i oblik, baš je nekako svečan. Lijepo se provedi na godišnjem!

    ReplyDelete
  5. Ah, te tvoje ledene kreme i kremasti deserti predobro izgledaju :) Ugodan godišnji odmor :)

    ReplyDelete
  6. uživaj, čitamo se uskoro, a ovaj desert je savršen!

    ReplyDelete
  7. Odlično izgleda. Uživaj u odmoru!

    ReplyDelete
  8. Na ovim vrucinama daj sta das samo da je ledeno. :D
    Zezam se, meni se ovo jako dopada.

    ReplyDelete
  9. Krem izgleda odlično, pogotovo ovako dvobojan i divno poslužen! Uživaj u odmoru :)

    ReplyDelete
  10. Još i draži od onog prethodnog, zbog čokolade. :)
    I djevojko, veliki 5+ !
    Fotke su divne!

    ReplyDelete
  11. Predivna osvezavajuca poslastica:) Uzivaj u odmoru :)

    ReplyDelete
  12. Krasna ljetna poslastica, ukusno i lijepo !
    I svaka ti čast kako stigneš i možeš praviti ovakve divote i uz to se pakirati za dulji odmor. Uživaj u odmoru !!

    ReplyDelete
  13. Odlično izgleda! Lepo se imej na odmoru :).

    ReplyDelete
  14. Odlican tekst, sve pohvale autoru!


    Najnoviji oglasi u Srbiji i inostranstvu posetite sajt besplatni mali oglasi BrzoKupi.com

    ReplyDelete
  15. Hvala devojke!

    Citamo se za koji dan :)))

    ReplyDelete
  16. Sviđa mi se recept, krema je sigurno fina.

    Iz čiste znatiželje htjela bih pitati jeste li Vi ista osoba koja osim ovog bloga Tortelina vodi/posjeduje i internetsku prodavaonicu Tortelina koja se bavi prodajom slastičarskog pribora?

    Pozdrav,
    Nataša

    ReplyDelete
  17. Cao Natasa,

    na zalost nisam ta osoba :) Ovo radim iz hobija a posao mi je nesto sto nema nikakve veze sa hranom i kuvanjem.

    A ako volis ledene kreme pogledaj prethodni recept, meni licno je ona krema vrh :)

    Pozdrav

    ReplyDelete
  18. Hi, can you explain me, what does mean "kasicica gustina" I cannot traslate.. no english, no spanish.
    Can yo give a Idea?

    Thank you.
    Connie.

    ReplyDelete
    Replies
    1. 1 kasicica gustina = 1 teaspoon cornstarch

      Delete
  19. Thank you..... Now I can do it.
    Hugs.

    ReplyDelete