Saturday, July 7, 2012

Ledeni desert

Kod nas jos uvek nisu nastupile paklene vrucine ali i ovo malo sunca nas je poprilicno zagrejalo pa smo sa pecenih kolaca presli na osvezavajuce poslastice. Ako ste i vi odustali od ukljucivanja rerne evo jedne brze, nepecene poslatice.


Za ovaj desert trebace vam svega tri namirnice i desetak minuta vremena. Ukus se moze menjati prema zelji, ja sam se ovaj put odlucila za kapucino od cokolade a planiram da isprobam varijante sa drugim ukusima kapucina, nes kafom, rendanom cokoladom i Nesquikom s tim sto cu povecati kolicinu Nesquika kad na njega dodje red :) Mozda bi na ovu kolicinu dodala 2 velike kasike cokoladnog praha razmucene u 2-3 kasike hladnog mleka, ali o tome cu vas obavestiti cim ga budem radila.

Ideju sam pronasla na jednom rumunskom sajtu... kolicina je bila duplo veca od ove koju cu danas nakucati a desert je radjen sa instant kafom razmucenom u mleku. Napravila sam ga u originalu, sa 50 gr Nes kafe razmucene u 50 ml mleka, i ukus kafe je bio... pa malo je reci, prejak. Desert je bio potpuno gorak cak i za mene koja obozavam kafu i na kraju je zavrsio u smecu. Onda sam, od ostatka kondenzovanog mleka, umuckala sam neku svoju verziju i dobila savrsen hladni desert sa blagim ukusom kapucina.


Ledeni desert 
(oko 13 porcija)

Sastojci:
2 dl slatke pavlake
1 dl zasladjenog kondenzovanog mleka
1 kesica kapucina
1 kasika hladnog mleka

silikonske forme za muffins ili slicni silikonski kalupi


Priprema:
Kapucino razmutiti u hladnom mleku i ostaviti sa strane.

Izmiksati slatku pavlaku u cvrst slag, dodati kondenzovano mleko i razmuceni kapucino pa nastaviti miksanje dok se svi sastojci ne sjedine.
Rasporediti smesu u silikonske forme, poredjati kalupice na pleh i staviti u zamrzivac na najmanje tri sata.

Pred sluzenje posuti cokoladom u prahu.

Verzija za stampu


* Ovaj hladni desert mozete pripremati bez ikakvih dodataka, samo ga, po zelji, posuti rendanom cokoladom ili cokoladom u prahu pa cak i kakaom.
Verujem da bi se i neko mekse voce sasvim lepo uklopilo.

* Nisam sigurna da li je u nasim krajevima jos uvek nedostupno kondenzovano mleko koje je jedini "neobican" sastojak ovog deserta. Ako jeste, postoje odlicni recepti pripravljanja istog na internetu... evo Aninog recepta pa pokusajte :)



20 comments:

  1. Ovo me jako podsjeća na sladoled i volim ovakve više kremaste a osvježavajuće deserte. Fotografije su ti predivne a posebno ona na kojoj na kraju nema ništa na tanjuru.. kao da sam i sama jela ovaj ledeni desert.
    Hvala ti što si podijelila recept, definitivno ću ovo isprobati i onda objaviti na blogu.
    Ili imaš još da mi malo pošalješ? :))
    http://artonmyway95.blogspot.com/

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nema vise, ali zovem sledeci put :)

      Probaj, nama se mnogo dopalo. Juce sam pravila nesto slicno ali ovo jos uvek vodi :)

      Delete
  2. Prava stvar za ove vrele dane!

    ReplyDelete
  3. Ovo je fantastično, jako volim kafu :)

    ReplyDelete
  4. jako dobar desert!! posebno mi se sviđa ovaj kolaž deserta u nestajanju :)

    ReplyDelete
  5. Super desert! ledeno, s okusom kave mmmmm i nema pečenja! :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Izgleda da svi bezimo od rerne zadnjih dana :)

      Delete
  6. What a delicious refreshing dessert! Can I have one please?

    ReplyDelete
  7. Ovo ću probati već ovu subotu jer radim jednu sladolednu tortu! Sad se baš veselim jer sam pronašla super recept! Primjetila sam da u Kauflandu kod nas ima kondenziranog mlijeka :)

    ReplyDelete
  8. Desert mi se čini tako jednostavan i predobar, a fotke su posebna predivna priča!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala Majo, ulepsala si mi dan :)

      Delete
    2. This comment has been removed by the author.

      Delete
  9. Jednostavno, fino i osvježavajuće, super desert za ove vrućine :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Meni sladoled bas nije u vrhu omiljenih slastica ali ovo me najiskrenije odusevilo :) A pri tom, kao sto si rekla, brzo i jednostavno ;)
      Pozdrav!

      Delete
  10. Noćas je pala kiša, malo je ohladilo, lakše se diše dok ne upari, ovo bilježim za hitne intervencije kad opet upeče :)
    Fotke divne!!!

    ReplyDelete