Monday, September 24, 2012

Bejgli

Bejgli je cuvena madjarska strudla sarene, "ispucale" korice najcesce punjena makom i orasima iako nisu retke ni verzije sa lesnicima, grozdjicama, suvim sljivama pa cak i kestenom.


Iako cete, na prvo citanje, pomisliti da je u pitanju klasicna strudla nesto drugacijeg spoljasnjeg izgleda vec prvi korak pripreme uverice vas da nije tako. Kod madjarske strudle kvasac se ne aktivira u toplom mleku kako smo mi (ili bar vecina nas) navikli vec naprotiv, testo se mesi sa hladnim sastojcima a zatim se i umeseno testo rashladjuje u frizideru pre procesa filovanja i savijanja. Strudla zatim satima ceka na pecenje jer je za dobijanje ove sarene korice potrebno prvo premazati testo zumacem a kada se ono sasusi naneti sloj umucenih belanaca koja takodje treba dobro osusiti pre pecenja. Sama priprema je jednostavna i brza, najduze je upravo to susenje slojeva jaja ali ako se odlucite za ovakvu koricu onda nikako ne izostavljajte taj korak.

Strudla sa lesnikom i makom

U nastavku sledi recept i detaljnije objasnjenje o vrlinama i manama ove strudle...

Bejgli

Sastojci:
500 g brasna
150 g maslaca
80 g masti
60 g secera
1/2 kasicice soli
5 g suvog kvasca
1 zumance
150 ml hladnog mleka

Fil:
150 g mlevenog maka
70 g secera
2 vanili secera
50 ml mleka

Fil II:
150 g mlevenih lesnika/oraha
70 g secera
2 vanili secera
50 ml mleka

Za premazivanje:
1 jaje + belance preostalo od testa

Ponovo lesnik i mak punjenje

Priprema:
Prvo pripremiti fil, mleko sa obe vrste secera zagrejati do kljucanja, pomeriti sa vatre i umesati mak. Vratiti serpicu na vatru i mesati dok se mak ne zgusne i pocne da se lepi za dno serpice. Ostaviti da se ohladi.
Na isti nacin pripremiti i fil od lesnika/oraha.

Za testo izmesati brasno sa secerom i kvascem, dodati so i jos jednom dobro promesati. U ciniju sa brasnom dodati iseckan maslac, mast, zumance i mleko pa umesiti meko testo. Podeliti testo na tri dela, uviti svaki u plasticnu foliju i ostaviti  u frizideru pola sata. 


Izvaditi rashladjeno testo pa na povrsini obilno posutoj brasnom razviti pravougaonik 2-3 mm debljine.
Vodite racuna da ispod testa ima dovoljno brasna kako se ne bi zalepilo za radnu povrsinu, time cete obezbediti glatku povrsinu i spreciti pucanje.


Ohladjeni fil mora biti dovoljno gust, odnosno treba da se oblikuje u kuglu koja ne curi.


Iseci nepravilne rubove testa a zatim rasporediti fil tako da ne ide do samih rubova testa.  Ako se fil mnogo stegne razbacajte ga u malim gomilicama po testu a zatim utapkajte rukama popunjavajuci praznine.


Bolja varijanta je da ga razvaljate oklagijom izmedju dva komada plasticne folije a zatim prebacite na razvaljano testo.


Saviti dve krace strane testa preko fila.


Saviti i jednu duzu stranu testa preko fila a zatim urolati testo da se ivice dobro zalepe.


Sloziti dobijene rolate u pleh oblozen papirom za pecenje i sredinu izbockati viljuskom ili drvenim stapicem za raznjic.  
Pravite malo veci razmak od ovoga prikazanog na slici pripreme.


Premazati testo zumancetom (koje je potrebno samo malo umutiti cetkicom za premazivanje) i ostaviti na hladnom mestu (ne u frizideru) oko 45 minuta ili dok se zumance potpuno ne osusi.
Nakon toga lagano viljuskom umutiti belanca, premazati strudle i ostaviti da se suse najmanje 1,5 sat ili dok se na dodir vise ne lepe a premaz lagano ispuca.

Strudle mozete pripremiti dan ranije - kada se zumance osusi premazati belancem a kad se i ono osusi strudlu prebaciti u frizider do ujutro. 

Ukljuciti rernu da se zagreje na 180 stepeni a zatim peci strudlice 30-ak minuta ili dok povrsina lepo ne porumeni.
Ohladiti pa seci i sluziti.

Verzija za stampu 

I jos jednom... lesnik i mak

Napomena:
Ispostavilo se da je uspeh mog pocetnickog Bejgla bio cista sreca i da je ova strudla malo zahtevnija i komplikovanija nego sto sam mislila u trenutku objavljivanja te sam ga na neko vreme povukla sa bloga i posvetila se detaljnijem "izucavanju".
Nakon desetina strudlica sa razlicitim testom i gustinom fila te nakon iscitavanja slicnih recepata po netu shvatila sam da sve ono cemu sam tezila, tipa mekse testo koje se lakse sece i ne puca te redji fil koji se razmazuje kao kod nasih strudlica, vode do pucanja strudle ponekad i totalnog narusavanja krajnjeg izgleda strudlice. Verovatno se pitate cemu toliki trud oko ove strudle kad postoje desetine jednako ukusnih a jednostavnijih recepata pa cu vam reci da (kao prvo) tesko odustajem a (kao drugo) strudla je neverovatno ukusna, dekorativna i zanimljiva i nisam mogla da je jednostavno sklonim i zaboravim, morala sam da otkrijem u cemu je fora...

Dakle, evo mojih zapazanja... testo za Bejgli mora biti idealnog omera masnoce i tecnosti kako bi zadrzalo oblik za vreme pecenja. Strudla je sama po sebi prhka i puca pri secenju ali ako napravite blage rezove sa leve i desne strane a zatim zasecete parce dobicete parcice koji fino izgledaju. Sledece, fil mora biti gust kao na slikama, kad se ohladi treba da se jednostavno oblikuje u kuglu jer tecnost u filu nakvasice testo te ponovo dovesti do pucanja strudle. Najvaznije je da filove dobro skuvate kako bi sto vise tecnosti isparilo... kuvajte ih dok se vidno ne zgusnu, mak ce se zgusnuti veoma brzo dok ce vam za orasaste plodove trebati nesto vise vremena. U nekim receptima na netu u fil se cak dodaju i prezle, verovatno da bi upile visak tecnosti.
U poslednjem pokusaju kolicinu testa delila sam na tri dela, a filove smanjila za 50 grama kako bi strudlice bile manje a samim tim, nadala sam se, i izbegle pucanje. Odluka je bila dobra :)
Savet je da strudle pecete odmah nakon susenja jer, po mom iskustvu, duze stajanje omoguci za nijansu sareniju koricu i nista vise. S druge strane testo se manje opusti ako krace stoji i, u svim pokusajima do sada, strudle koje su pecene odmah nakon pripreme/susenja nisu pucale. Jos nesto, busite povrsinu strudle sa vecim razmacima (od onih prikazanih na slici pripreme) jer ako su "ubodi" veoma blizu onda se nit spoji i strudla puca celom duzinom. Rupice za pustanje pare mozete napraviti i drvenim stapicem za razanj, takodje dovoljno udaljene jednu od druge.

I na kraju, zanemarite komentare koji slede jer su nastali pre nego sto sam otkrila sve mane ove strudle. A ako nakon svega ovoga niste odustali, evo slicica da vidite kako izgledaju strudle sa razlicitim omerima masnoce i tecnosti i, na samom kraju posta, recept za punjenje prikazano na prvoj slicici...

Prva verzija strudle sa 100 g masti, punjenje sa makom i kombinacijom mlevenih i seckanih lesnika

 Strudla sa 50 g masti, odlicno je izdrzala stajanje preko noci, nije pucala pri pecenju ali je bila tvrdja i mnogo se mrvila pri secenju.

 Iseceno parce strudle sa 50 g masti, punjenje od oraha

Probna verzija sa manje masnoce i vise mleka koja je uspela samo prvi put, svaki naredni je pucala ponekad i celom duzinom

Poslednja u nizu, strudlica sa kestenom. Isprobana je u okviru blogerske igrice "Ajme, koliko nas je" na temu kesten i bila je prijatno iznenadjenje. 
Nekako mi se cinilo da kesten, koji inace obozavam, nije bas najpametniji izbor za punjenje strudle ali ispostavilo se suprotno. Savrseno se uklopio sa ovim testom i sto je interesantno, iako je bio vlazniji od ostalih punjenja, strudla je odlicno podnela stajanje i pecenje, nije bilo pukotina a pri tome se odlicno sekla. 
Sve u svemu, ako ste ljubitelj kestena preporucujem a vi probajte i javite utiske :)

Moram samo napomenuti da je u pozadini strudla sa lesnikom jer ove sa kestenom nije ostalo dovoljno da "popuni" fotografiju ;)


Testo je po receptu gore a za punjenje ce vam trebati:

250 g zasladjenog kesten pirea
2 kasike ruma ili po ukusu

Izmesati kesten pire sa rumom, naneti ga u malim gomilicama po razvijenom testu a zatim kasikom rasporediti po celoj povrsini. Saviti strudlicu i dalje postupati po receptu gore.


* Nale, stize ti jos jedan receptic :)

32 comments:

  1. Divne su ti strudlice i sve fotke pripreme, ta sarena korica je posebno interesantna, a kako volim prhke strudlice, sacuvacu tvoj recept za predstojece praznike.:))

    ReplyDelete
    Replies
    1. Probaj obavezno, stvarno su odlicne :)

      Delete
  2. Predivne štrudlice, volim tvoje recepte Mihaela!
    I slikice su mi predivne!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala Nado! Pratim i ja tvoje recepte samo u poslednje vreme ne uspevam komentarisati, da se malo sastavim sa vremenom pa cemo se cesce cuti :)

      Delete
  3. Divno izgleda i iako su oba fila divna, ja tipujem na onaj s makom. Pinam ovo.

    ReplyDelete
    Replies
    1. I moji su navalili na mak tako da je ova sa lesnikom ostala samo za mene :)

      Delete
  4. Prekrasne su štrudlice Mihaela ! I jako lijepo si nam opisala i prikazala svaki korak u postupku. Pravim obavezno, prvo ovu sa makom.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jedva cekam da cujem tvoje utiske :)

      Delete
  5. Ne volim baš mak ali to ne znači da ovo ne izgleda odlično. Sviđa mi se što je na kraju prhko jer ne volim ništa presuho. Divne fotke!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ja obozavam mak ali mi je ovaj put vise legla ova sa lesnikom ;)

      Delete
  6. Divno izgleda... Volim da pravim ovakve kolace. I volim da pronalazim zanimljive, drugacije recepte...

    ReplyDelete
  7. ja obožavam ovakva tijesta i nadjeve, štrudlice su prekrasne, ma savršene!

    ReplyDelete
  8. Krasne štrudlice, ova s makom sjajnog izgleda.

    ReplyDelete
  9. Delicious! I will give this recipe a try soon. It really looks sooo GOOD!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thank you! I would love to hear your impressions :)

      Delete
  10. interesantna mi je ovakva korica, baš sam nedugo proučavala kako se to dobije, ti si sve predivno opisala i slikice su predivne

    ReplyDelete
    Replies
    1. Proucavam ovu strudlu vec mesecima, mene je ta sarena korica kupila cim sam je prvi put videla :)

      Delete
  11. Fotografije su jednostavno prekrasne, štrudla je puna nadjeva, a to je zbilja odlično i mogu samo reći da me ovaj recept oduševio!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Malo sam popravila recept za testo, vise se ne mrvi i sad je stvarno odlicna :)

      Delete
  12. Kako dobro izgledaju! Ni u ukus ne sumnjam, testo je slično nečem meni poznatom, ali izgled im je stvarno poseban. Fil od lešnika mi zvuči jako interesantno.

    Nego, nisam nešto skapirala. Žumance kojim premazuješ - to je jedno žumance? Ne razređuješ ga mlekom ili nečim, nego samo samcijato žumamce razmutiš i premazuješ? Bude li ga dovoljno za te dve rolne?

    A belanca, pošto ih navodiš u množini, kontam da su tu 3 belanca, dva preostala od testa i jedno od premaza? Ne mute se, nego onako samo, četkicom mažeš?

    Pozdrav!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Majo, upravo sam izmenila recept i malo detaljnije pojasnila taj deo sa premazivanjem... Zumance (izmenjenim testom preostane samo jedno) je meni bilo na knap za premazivanje obe strudlice, a u prvoj varijanti (od dva komada) mi je i ostalo. Njega nije potrebno nesto posebno mutiti samo ga malo cetkicom izmesas da mozes da ga razmazujes. I ne treba mu dodavati nista, znaci samo samcijato zumance sto bi ti rekla :)

      Belanca (sada ostanu dva - jedno od testa i jedno od zumanca za premazivanje) malo umutis viljuskom, cisto ono par pokreta i krenes sa premazivanjem... bice ti i vise nego dovoljno ta dva komada.

      Ako resis da ih pravis probaj da ih pripremis uvece, premazes belancem i ostavis da se suse preko noci. Meni licno su sare na ovima sto su prenocile bile mnogo lepse a pekle su se skoro 10-ak minuta krace (zato i nisam navela precizno vreme pecenja). Ustvari, najbolje da uporedis sare na poslednjoj slici sa prethodne tri pa vidi sta ti vise odgovara :)

      Pozdravljam te

      Delete
    2. Hvala na pojašnjenju. Nisam ni primetila razliku u koricama na poslednjoj i ostalim slikama, hvala i za taj tip :)
      Probam sigurno, al' pojma nemam kad :)

      Delete
    3. Razumemo se, i kod mene je bila na cekanju duze vreme :)

      Delete
  13. Zaista divan kolač... Odlična zapažanja i pojašnjenja. Volim sva punjenja koja si navela:)))) Predivnoo!

    ReplyDelete
  14. Svaka čast na detaljnom objašnjenju, zaista si je dovela do savršenstva. Baš mi se svidja štrudla, interesantna je sa ovom koricom.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Predivnog je ukusa, za koje god testo da se odlucis neces pogresiti. Mucilo me to sto je pucala prilikom pecenja, po netu vidim da retko koja strudla nije napukla sa neke strane ali svejedno meni se to nikako nije dopadalo pa sam pravila razne omere dok nisam pronasla testo koje ne puca :)

      Delete
  15. Pravimo bejgli svakog Bozica, mislim da preterujete sa tim vasim filozofijama, oko testa ovo ono, moja mama i baka a i onaj ko kuva zaista nema potrebe da plasite narod, sa vasim @iizucavanjima@ ovim i onim, nema tu nikakve teorije,omera, to su ljudi gluposti ovih vasih modernih blogova....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Verovatno imate odlican porodicni recept i zato vam strudla svaki put uspe, ja sam se za recept snalazila po netu i doradjivala ga dok nisam dobila ono sto mi se dopada. Mozda ima malo vise filozofije ali samo sam htela da svima, koji po prvi put krenu u pripremu ove strudle, skrenem paznju na stvari s kojima sam se ja susrela i nisu mi se svidele. Kao sto rekoh u komentaru iznad, vidim po blogovima da u vecini slucajeva Bejgli popuca prilikom pecenja ali meni je bas to upadalo u oci i nisam se smirila dok to nije ispravljeno.
      Sto se plasenja tice, ne vidim razlog da se bilo ko plasi kuhinje i pripremanja hrane a narocito duzine recepta, pa najgore sto se moze desiti je da jelo zavrsi u smecu... mislim da nijedna blogerka ne voli kad dobije takvu povratnu informaciju te se sve trudimo da sto detaljnije objasnimo kako je neko jelo pripremljeno i tako nastanu ovi kilometarski "filozofski" postovi. Izmedju ostalog, ovaj blog najvise sluzi meni i mojim potrebama i volim da se podsetim eventualnih problema sa nekim jelom i izbegnem ih svaki sledeci put.
      Hvala na javljanju, uvek volim da cujem razmisljanja ljudi koji svrate na ove stranice :)

      Delete