Saturday, January 5, 2013

Panda hleb

Verovatno ste primetili da sam sklona da se igram sa hranom, volim ukusne zalogaje neobicnog izgleda... u pocetku je to krenulo da bi deca bolje jela a posle me toliko okupiralo da vise nisam mogla da stanem ;)
Panda hleb je recept savrsen za igru, ukusan hlebic u tri boje s kojim nikada ne znate sta vas ceka ispod korice, ponekad se panda smeje, ponekad je tuzna, ponekad cak i ljuta... uglavnom, koliko god puta da ga umesite tesko da cete dobiti dva identicna hleba.
Meni je ovo jedan od drazih recepata i svaka cast autoru na ideji :)

Panda hleb

Sastojci:
300 g brasna
1 ravna kasika secera
1 zumance
oko 190 ml mleka
1 kasicica soli
20 gr neslanog maslaca
1,5 kasicica kvasca

1/2 kasicice kakaa + 1 kasicica brasna
1 kasicica kakaa


Priprema:
Na vagu staviti jedno zumance i dodati toliko mleka da ukupna kolicina tecnosti bude 210 grama. Lagano izmesati pa staviti mleko da se zagreje.
U plasticnoj ciniji izmesati brasno, secer, so, iseckan maslac i suvi kvasac. Naliti toplo mleko sa zumancem i zamesiti testo. Prebaciti testo na radnu povrsinu posutu brasnom i izraditi glatku, mekanu kuglu.
Dobicete malo vise od 500 grama testa koje morate podeliti na sledeci nacin: 75 gr (za cokoladni deo), 210 gr ostaviti neobojeno i ostatak testa obojiti svetlije braon.

Razmutiti kasicicu kakaa u malo vrele vode (ne treba da bude tecno, tek toliko da se prah razmuti), dodati razmuceni kakao u najmanji deo testa i mesiti dok testo u potpunosti ne poprimi braon boju. Nakon toga izmesati pola kasicice kakaa sa kasicicom brasna, dodati malo vrele vode, razmutiti prah i obojiti najveci komad testa.  Svaki komad testa, odvojeno, umotati u plasticnu kesu  i ostaviti na toplom mestu da nadolazi oko sat vremena.

Nadoslo testo izvaditi iz kesa u kojima je "raslo" i staviti na radnu povrsinu (nije potrebno dodavati brasno) a zatim krenuti sa oblikovanjem pande:


Izmeriti 90 g neobojenog testa i oblikovati deblji valjcic duzine malog, uskog kalupa za hleb.


Izmeriti dva puta po 25 g najtamnijeg testa, oblikovati dva uza duguljasta valjcica a zatim ih zalepiti na beli valjak, sa svake strane po jedan.


U prostor izmedju cokoladnih valjcica smestiti 30 g belog testa.


Ostatak belog testa istanjiti oklagijom i umotati poslozene delove.


Preostalo cokoladno (najtamnije) testo podeliti na dva jednaka dela i ponovo oblikovati dva uska valjcica te nalepiti sa svake strane slozenog hleba po jedan.


Izmedju tamnih valjcica staviti 70 g svetlijeg braon testa.


Ostatak testa istanjiti u pravougaonik i pazljivo umotati slozenu pandu.


Uski pleh za hleb podmazati uljem i prebaciti oblikovani hleb. Prekriti pleh komadom plasticne folije i ostaviti hleb na toplom mestu oko 1 sat.
Peci, u rerni zagrejanoj na 200 stepeni, oko 25 minuta.

Verzija za stampu

******

Ovo mi je jedan od najdrazih pandica koje sam radila a da imam fotografiju, zavrsni slojevi testa su sa crvenom paprikom zato se tako crveni ;)


* Testo je fino i podatno za rad i nije pozeljno naknadno dodavanje brasna jer ce se, u tom slucaju, komadi testa puno teze lepiti jedan za drugi. Ako ipak mislite da treba dodati malo brasna i naidjete na problem sa lepljenjem, lagano namazite delove vodom i onda ih prilepite jedan za drugi.

* Testo mozete bojiti po zelji crvenom paprikom, safranom, zelenim cajem, kafom, jestivim bojama ili cime god vam padne na pamet... meni licno najvise se svidja ova verzija sa kakaom, u svim drugim kombinacijama hleb je imao pomalo neobican ukus.


* I na kraju, otkricu vam jednu tajnu... hleb na slici radila sam za novembarsko izdanje magazina Mezze, pripremala sam taj dan jos gomilu drugih stvari i kad sam umesila hleb i skoro krenula da ga bojim shvatila sam da nisam dodala suvi kvasac :( Umesila sam kvasac u vec pripemljeno testo i kao sto vidite na slici hleb je lepo narastao i bio vazdusast, jedino ova crtica na dnu odaje da nije bas sve islo po planu ;) Htedoh reci da vam toplo preporucujem ovo testo a ako vam nije do igre, umesite ga i ispecite kao pecivo, hleb ili nesto sasvim trece i obavezno javite utiske :)


13 comments:

  1. Maaa, čudovito! :) Dopada mi se puno! I tvoji foto tutoriali su mi top :).

    ReplyDelete
  2. Ovome se davno meračim, ali sada kada je tvoja preporuka, biće uskoro i na našem stolu :)

    ReplyDelete
  3. mora da je skroz zabavno jesti ovako veseli kruh =)))
    isprobati cu ga sigurno cim budem imala malo vise vremena da se poigram njime =)

    ReplyDelete
  4. Seems great,

    Did you try adding your links to http://www.foodlve.com ?
    or using Cherry Share service to increase the traffic ?

    ReplyDelete
  5. Seems great,

    Did you try adding your links to http://www.foodlve.com ?
    or using Cherry Share service to increase the traffic ?

    ReplyDelete
  6. Sviđa mi se "...a posle me toliko okupiralo da vise nisam mogla da stanem ;)." Razumem te u potpunosti, a ta "okupacija" donosi toliko kreativnih stvari, pa mi možemo da uživamo u ovoj tvojoj riznici fantastičnih recepata. Zanimljiv recept, standardno!

    ReplyDelete
  7. Hvala devojke!

    Ankice, sve su to samo kopije ;) Kad naletim na neko neobicno i zanimljivo jelo ne mogu odoleti da ga ne isprobam a zatim i podelim dalje... ko malo dete ;)

    ReplyDelete
  8. Free weightinesses and political machines are intended to place sure right-hand lower berth Ab Workout a body-conscious
    aficionado should consider? Regular turn of the ab workout
    plank makes your body acquire all the merchandises and techniques tied in with knockout can be complicated.

    Play your knees up at a 45 degree angle to eat but a somewhat minor amount of fat.

    The ground is that moment then lower your legs.

    Feel free to visit my web blog ... official source

    ReplyDelete